Op 17 november 2022, precies 8 jaar en vier maanden na de ramp met het toestel MH17 en meer dan 2,5 jaar na de aanvang van het strafproces, deed de rechtbank uitspraak. De rechtbank heeft ten overstaan van een zeer groot aantal nabestaanden en andere aanwezigen haar uitspraak gedaan. De rechtbank heeft drie van de vier verdachten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en gevangenneming. De vierde verdachte Pulatov is door de rechtbank vrijgesproken.

Het Rechtsbijstandsteam (RBT) heeft alle nabestaanden juridische hulp verleend gedurende het hele strafproces. Het RBT bestaat uit acht Nederlandse advocaten. Maya Spetter is zowel één van de leden van het opgerichte RBT als van het Kernteam MH17.

Het RBT staat in totaal 590 nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 bij. Ongeveer 90 nabestaanden worden in de strafzaak bijgestaan door Maya Spetter.

Hierbij een video met een samenvatting van het verloop van de strafzaak MH17 tegen de vier verdachten zoals gemaakt door de rechtspraak.

Momenteel loopt er nog een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook in deze procedure staat Maya Spetter een groot aantal nabestaanden bij.