Beroepsziekte
Hetzelfde geldt voor beroepsziekten. Met beroepsziekte bedoelen we RSI, OPS (schildersziekte) maar ook burn out en blootstelling aan asbest. Ook pesten op het werk kan leiden tot ziekte en uitval waarvoor de werkgever aansprakelijk is.
Arbeidsongevallen komen veel voor
Naar schatting lopen 250.000 mensen jaarlijks schade op door een beroepsziekte of een arbeidsongeval. Zo’n 10 % van deze zieken is na een half jaar nog steeds niet hersteld. In ergere situaties overlijden er mensen aan de gevolgen van beroepsziekte of een arbeidsongeval.
Vaak blijkt ook dat de zieke werknemers niet goed worden begeleid. Vaak worden zij gedwongen te re-integreren in dezelfde functie waarin eerder de beroepsziekte opgelopen is. Voor arbeidsongevallen geldt dat de werknemers vaak op dezelfde onveilige arbeidsplaats terug moeten keren. Wegens een gebrekkig systeem van registratie van beroepsziekten is het niet duidelijk hoeveel mensen jaarlijks door een arbeidsongeval of beroepsziekte uitvallen.
Daarnaast speelt ook dat werknemers vaak tegen lange juridische conflicten op zien en om die reden geen claim indienen. Bij een beroepsziekte of arbeidsongeval krijgen de werknemers zelden de schadevergoeding van hun werkgever waar zij recht op hebben.
Werkgever is meestal verzekerd voor ongeval op het werk
Een arbeidsongeval kan tot aanzienlijke loonschade leiden en deze kan dan op de werkgever worden verhaald. Deze is hiervoor vaak verzekerd. Wanneer u uw werkgever aansprakelijk stelt kan uw werkgever meestal een beroep doen op zijn verzekering. De goede relatie met uw werkgever hoeft dus niet op het spel te komen staan door de aansprakelijkstelling. Zodra de aansprakelijkheid door de verzekeraar van de werkgever wordt erkend, dienen de kosten van uw advocaat te worden vergoed. Het kost u dan dus niets.
Wat zijn mijn rechten en wat doen wij voor u?
Een arbeidsongeval roept veel vragen op. Wilt u meer weten over letselschade door een bedrijfsongeval of beroepsziekte en wilt u weten wat uw rechten zijn ? Of heeft u behoefte aan een vrijblijvend advies. Neem dan gerust contact met ons op en leg uw vraag aan ons voor. Wij helpen u met het verhalen van uw schade, maar ook bij de re-integratie van uw werkzaamheden bij uw werkgever of bij een andere werkgever. Onze medisch adviseur brengt uw klachten en beperkingen in kaart. Ook kijken wij of er hulpmiddelen nodig zijn of aanpassingen nodig zijn aan uw auto of woning. Wij inventariseren en berekenen uw schade. Wij kennen alle mogelijkheden en weten waar u recht op heeft. U blijft niet met de schade zitten. Wij berekenen uw loonverlies en verhalen deze, zodat uw financieel verlies door arbeidsongeval of beroepsziekte niet voor uw rekening komt. Lees ook het artikel op onze website over de melding van arbeidsongevallen bij de arbeidsinspectie/Inspectie SZW.