Eerste zitting MH17 bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Op 26 januari 2022 behandelden de zeventien rechters van de Grand Chamber van het Europese Hof de klachtzaken van Nederland en Oekraïne tijdens zitting in Straatsburg. Hierbij waren ook veel nabestaanden aanwezig.

Het Hof heeft besloten om twee zaken die Oekraïne tegen Rusland heeft aangespannen samen te voegen met de statenklacht van Nederland. Deze rechtszaak staat los van de strafzaak in Nederland.

De zaak bij het Hof werd aanvankelijk aangespannen door nabestaande van de slachtoffers MH17. Maya Spetter is een van de leden van het Rechtsbijstandsteam dat meer dan 400 nabestaanden bijstaat in de klachtzaak aanhangig bij het Europees hof tegen de Russische federatie.

De eerste vraag die voorligt is of Rusland in juli 2014 controle had over het gebied waar de Bukraket werd afgevuurd. Rusland ontkent betrokkenheid en neemt geen verantwoordelijkheid.

Het Rechtsbijstandsteam hoopt op een positieve uitkomst van de klachtzaak. Dan kunnen namelijk ook de individuele klachtprocedures van nabestaanden worden behandeld door het Hof en komen de verzoeken tot schadevergoeding aan de orde.

Twee artikelen over de procedure bij het Europese Hof vindt u hieronder:

NOS: Nederland tegenover Rusland op eerste zitting MH17 bij Europees hof

Advocatenblad: Rechtsbijstandsteam MH17 hoopvol over EHRM-procedures