schadevergoeding, letselschade

Hoe schade te berekenen bij studievertraging door fout onderwijsinstelling?

 Studenten

Schadevergoeding wegens studievertraging

 

Studenten stellen onderwijsinstellingen steeds vaker met succes aansprakelijk voor schade wegens studievertraging. Zo ook een student van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze student psychologie haalde een 5,2 voor het laatste multiple choice tentamen van haar bacheloropleiding. Hierdoor behaalde zij niet op tijd haar bachelorgraad en werd zij niet toegelaten tot de masteropleiding van haar keuze. De student liep zo een jaar studievertraging op. Zij houdt de universiteit om meerdere redenen aansprakelijk voor deze vertraging. De rechtbank stelt haar in het gelijk.

De feiten

De student heeft na het halen van de onvoldoende meerdere malen om inzage in haar tentamen gevraagd. Ook heeft zij de Examencommissie verzocht om het tentamen vervroegd te mogen herkansen. Volgens de commissie was er pas in september gelegenheid voor herkansing; te laat voor de student om zich nog voor de masteropleiding te kunnen aanmelden. Ook kreeg zij pas in september toestemming om haar tentamen in te zien. De onvoldoende bleek te berusten op een fout bij het nakijken. Na correctie van deze fout kreeg de student een 5,5 waarmee zij haar bachelor alsnog ontving. Het was inmiddels te laat voor toelating tot de masteropleiding die 1 september startte. De studente eist schadevergoeding van de universiteit vanwege een jaar studievertraging.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter stelt de student in het gelijk en oordeelt dat de universiteit onrechtmatig heeft gehandeld. Allereerst is er een fout gemaakt bij het nakijken van het tentamen. Vervolgens heeft de student geen kans gekregen om binnen 30 dagen na bekendmaking van het cijfer het tentamen in te zien, ondanks het feit dat zij hier herhaaldelijk op aandrong.

Berekenen schadevergoeding bij studievertraging

Het begroten van een concrete schadevergoeding wegens studievertraging is bewerkelijk. De student kon vanwege de onterechte onvoldoende haar bachelor niet tijdig afronden en zich niet inschrijven voor een masteropleiding. Als gevolg hiervan kan ze uiteindelijk een jaar later dan gehoopt toetreden tot de arbeidsmarkt, waardoor zij een jaar aan inkomsten uit werk op eigen niveau misloopt. Het is echter onzeker hoe snel de student een baan op dat niveau zou hebben gevonden, welk salaris bij een dergelijke baan hoort, enzovoorts.

Richtlijn Studievertraging Letselschaderaad

Bij het berekenen van schadevergoeding wegens studievertraging sluit men doorgaans aan bij de Richtlijn inzake Studievertraging van de Letselschaderaad. Deze richtlijn is bedoeld voor situaties waarin een student vanwege lichamelijk letsel studievertraging oploopt. Deze student kon, in tegenstelling tot studenten met letselschade, inkomen uit arbeid genereren. De Erasmus Universiteit gaat daarom niet akkoord met het volledige bedrag dat uit de Richtlijn voortvloeit en stelt dat de inkomsten van de student op dit bedrag in mindering gebracht moeten worden.

De kantonrechter gaat mee in dit verweer van de universiteit. Bedragen op grond van de Richtlijn inzake Studievertraging gaan uit van een situatie waarin iemand een jaar niet kan studeren en ook niet kan werken. Bij deze student was geen sprake van letsel en op haar rustte daarom een schadebeperkingsplicht. Zij heeft daaraan voldaan, door te werken en geen onnodige studiekosten te maken. Haar inkomsten zijn in mindering gebracht op de gevraagde schadevergoeding.

Wilt u meer weten over de berekening van letselschade ? Neemt u dan contact met ons op (info@spetteradvocaat.nl of bel 033-2100112).