Letselschade advocaat bedrijfsongeval: jaarlijks half miljoen werknemers letsel.

Meldingsplicht werkgever arbeidsongeval bij Inspectie SZW

Jaarlijks raken duizenden mensen betrokken bij een arbeidsongeval. Wanneer dit ongeval leidt tot blijvend of dodelijk letsel of tot een ziekenhuisopname, moet de werkgever dat direct melden aan de Inspectie SZW (arbeidsinspectie). Als er te laat of geen melding wordt gedaan, kan de inspectie een boete opleggen. Sinds 1 januari 2013 kan die boete oplopen tot maximaal € 50.000. Voorheen was dat € 4500.

Alle ongevallen die plaatsvinden bij of als gevolg van werkzaamheden worden aangemerkt als arbeidsongeval. Het kan dan gaan om werkzaamheden in een bedrijf of instelling, op een bouwlocatie, op het land, op een erf, bij wegwerkzaamheden, op of in het water enzovoort. Kortom om ongevallen in situaties waarbij werknemers aan het werk zijn.

Een arbeidsongeval moet worden gemeld als het slachtoffer aan de gevolgen overlijdt, blijvend letsel oploopt, of in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Ook een dag opname valt hieronder. Een eenmalig bezoek aan de polikliniek niet. Vaak denken werkgevers dat het letsel meevalt en zien zij om die reden van een melding af.  Echter als later alsnog sprake is van een ziekenhuisopname of sprake blijkt van blijvend letsel dat in verband kan worden gebracht met het ongeval, moet de werkgever het ongeval alsnog direct melden. Een dodelijk ongeval moet direct telefonisch worden gemeld.

Werkgevers verzuimen meldingsplicht

De meldingsplicht geldt niet alleen voor de eigen werknemers, maar ook voor personen die onder gezag van de werkgever staan. Denk daarbij aan ingehuurde ZZP’ers,  uitzendkrachten en stagiaires.

Naar aanleiding van de melding kan de Inspectie een onderzoek instellen. Het is ook mogelijk dat de Inspectie de melding alleen registreert en afziet van nader onderzoek.

In 2012 half miljoen werknemers letsel door arbeidsongeval

Uit gegevens van het CBS blijkt dat in 2012 bijna een half miljoen werknemers betrokken is geraakt bij een arbeidsongeval. Zij lopen dan lichamelijke of geestelijke schade op. Bijna de helft van de werknemers verzuimde hierdoor één dag. Bij een derde duurde het ziekteverzuim vier dagen of langer. De meeste ongevallen gebeuren in de bouw en de horeca.

Veel werkgevers melden een arbeidsongeval niet

Spetter advocaat & mediator staat regelmatig werknemers bij (waaronder ook wordt verstaan zzp’ers, uitzendkrachten en stagiaires) die als gevolg van een ongeval tijdens het werk gewond zijn geraakt. Vrijwel nooit zijn deze ongevallen gemeld aan de inspectie. Het is dan zaak om te onderzoeken waarom het ongeval niet is gemeld en wanneer dat aan de orde is, het ongeval alsnog te melden bij de Inspectie. Wanneer het ongeval geruime tijd geleden heeft plaatsgevonden vallen getuigen soms moeilijk te achterhalen. Wanneer u betrokken bent geraakt bij een ongeval op het werk, is het belangrijk dat bewijs niet verloren gaat. Het is verstandig u juridisch te laten adviseren en te onderzoeken of het verstandig kan zijn zelf een melding te doen bij de Inspectie SZW.

Letselschade advocaat bedrijfsongeval

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en wilt u hierover vrijblijvend advies, neem dan contact met ons op. T 033 2100112