Ruim 9200 boetes sinds invoering telefoonverbod op de fiets

Eerder schreven wij al een artikel over de invoering van het telefoonverbod op de fiets dat per 1 juli 2019 is in gegaan. Lees ons artikel ‘Vanaf 1 juli 2019: telefoonverbod op de fiets. Begin deze maand werden de eerste cijfers van het aantal opgelegde boetes bekend gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid. De politie heeft in de maanden juli en augustus ruim 9200 boetes opgelegd voor bijvoorbeeld appen of bellen op de fiets.  De boete voor de fietsers bedraagt 95 euro.

Hoewel het verbod pas kort van kracht is, zijn er al veel boetes opgelegd. Het zou goed zijn als er ook meer wordt gecontroleerd of automobilisten hun telefoon vasthouden in het verkeer. Bij veel ongevallen blijkt afleiding door een telefoon een rol te spelen.

De wet verbiedt niet alleen actief gebruik van de telefoon op de fiets, maar ook het ongebruikt vasthouden ervan. Op deze manier probeert de regering te voorkomen dat fietsers niet meer op de weg letten tijdens het fietsen. Fietsers moeten hun telefoon dus goed wegstoppen voordat ze op de fiets stappen!