Vanaf 1 juli 2019: telefoonverbod op de fiets

Je zag het tot nu toe overal: fietsers die onderweg druk bezig zijn met appen, scrollen, navigeren of bellen. Afgelopen jaar werd bekendgemaakt dat het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt aangepast, om ook het telefoongebruik op de fiets te verbieden. Vandaag, 1 juli 2019, is het dan zover: je mag niet meer op de fiets je telefoon gebruiken. Doe je dat wel? Dan kan dit je een boete opleveren van 95 euro. 

Alle voertuigen
Al langer was het verboden om gebruik te maken van je telefoon bij het besturen van een auto. Vanaf vandaag is dat uitgebreid naar alle voertuigen. Ook trambestuurders, bestuurders van gehandicaptenvoertuigen en fietsers mogen hun telefoon niet meer (actief) gebruiken als ze onderweg zijn.

Wat mag niet?
De wetswijziging verbiedt fietsers hun telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Op deze manier wil de regering voorkomen dat je bijvoorbeeld WhatsApp-berichten verstuurt of op Google Maps kijkt tijdens het fietsen en daardoor niet meer op de weg let.

Omdat de wet het vasthouden van een telefoon verbiedt, kan je ook beboet worden als je het toestel ongebruikt in je hand vasthoudt. Fietsers moeten hun telefoon wegstoppen in een jas, broek, tas of telefoonhouder.

Boete
Het bedrag van de boete, 95 euro, is afgestemd op andere boetes die fietsers op dit moment al kunnen krijgen. Wie bijvoorbeeld door rood fietst kan een boete riskeren die ook 95 euro bedraagt.

Een fietser met een telefoon in zijn hand wordt minder hoog beboet dan een automobilist. Die laatste kan namelijk een boete krijgen van 240 euro. Dat komt door de gevaren die erbij komen kijken. Een automobilist die niet meer oplet, kan meer schade aanrichten dan een fietser.

Wat mag wel?
Als je op de fiets zit mag je nog wel handsfree navigeren en muziek luisteren. Dit kan door gebruik te maken van een koptelefoon of oordopjes waarmee je de telefoon bedient. Let hierbij op dat je nog wel in staat moet zijn het omgevingsgeluid te horen. Dit kan door maar 1 oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten. Ook kan je de telefoon in een houdertje zetten die aan je fiets bevestigd zit.

Als je stilstaat met je fiets mag je natuurlijk wel gewoon je telefoon vasthouden en gebruiken.

Kinderen
Er geldt geen minimumleeftijd voor de boete van het telefoonverbod op de fiets. Kinderen die worden betrapt zullen net als volwassen ook gewoon een boete krijgen. Al zullen het waarschijnlijk de ouders zijn die de boete betalen. Bij kinderen onder de 16 jaar wordt het boetebedrag gehalveerd. Kinderen onder de 12 jaar kunnen niet zomaar een boete krijgen.

Campagne
Het telefoonverbod op de fiets wordt ondersteund door de campagne ‘laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak’ die afgelopen vrijdag werd gelanceerd. De campagne is onderdeel van de brede MONO-campagne die al langer loopt en bestuurders wijst op het gevaar van afleiding in het verkeer.

Bron: Rijksoverheid.nl

Minister Cora van Nieuwenhuizen: “In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers, ook fietsers, belangrijk dat ze hun aandacht en ogen op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon. We denken vaak dat we kunnen multitasken in het verkeer, maar dat kunnen we niet. Rij dus Mono. Mijn oproep aan alle fietsers is helder: hou je mobieltje en 95 euro in je zak”.

Contact met letselschadeadvocaat
Heb je schade en/of letsel opgelopen door een ongeluk in het verkeer? Bijvoorbeeld doordat iemand niet oplet  doordat hij of zij was afgeleid door zijn of haar mobiele telefoon? Neem dan vrijblijvend contact op met onze letselschade advocaat om te bespreken wat zij voor jou zou kunnen betekenen.