Letselschade tijdens de vakantie

Het is vakantie! Lekker met z’n allen in de auto of trein onderweg naar de vakantiebestemming of met het vliegtuig naar dat zonnige adres. En wat te denken van een luxe vakantie op een cruiseschip? Hoewel de vakantie is bedoeld om te ontspannen en te genieten, gebeuren er op reis regelmatig ongevallen met letsel tot gevolg. De onbekende wetten van een land en taalbarrières kunnen het claimen van uw schade tot een lastig proces maken.

Reisongevallen
Wij staan regelmatig vakantiegangers bij om hun letselschade te verhalen. Zo heeft ons kantoor zich ingezet voor slachtoffers van verschillende reisongevallen met bijvoorbeeld een vliegtuig, schip of auto in binnen- en buitenland. Lees in dit nieuwsartikel meer over de brand op de Italiaanse veerboot de Norman Atlantic of lees hier meer over de door ons behandelde vliegrampen, zoals die van Turkish Airlines.

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een ongeval in het buitenland en u uw letselschade wilt claimen is het van belang om te weten welk recht van toepassing is. Is dat bijvoorbeeld het recht van uw vakantieland of dat van Nederland?

In beginsel is het recht van het land waar het ongeval plaatsvond van toepassing. Op de hoofdregel geldt een aantal uitzonderingen, waardoor toch sprake kan zijn van Nederlands recht. Hieronder een aantal uitzonderingen toegelicht.

Verkeersongevallen
Wanneer een verkeersongeval in het buitenland (maar wel binnen Europa) plaatsvindt wordt de hoofdregel overboord gegooid, en bepaalt een Europees verdrag welk recht van toepassing is. In sommige gevallen kan dan toch sprake zijn van Nederlands recht.

Dit is onder andere het geval wanneer een eenzijdig verkeersongeval plaatsvindt en het voertuig in Nederland staat geregistreerd. Of wanneer meerdere voertuigen betrokken zijn bij een ongeval en alle voertuigen staan ingeschreven in Nederland. Tot slot is er nog de situatie waarbij een Nederlander (zonder voertuig) in het buitenland wordt aangereden door een Nederlands voertuig. Per geval zullen wij onderzoeken welk recht van toepassing is, want vaak spelen verschillende factoren mee waardoor het niet eenvoudig is om te beoordelen welk recht van toepassing is.

Overigens zijn de verkeersregels van het land waar het ongeval plaatsvindt geldend.

Vliegtuig- of scheepsrampen
Wanneer een ongeval plaatsvindt met een vliegtuig, cruiseschip of veerboot gelden ook verschillende verdragen en moet er echt door een specialist beoordeeld worden bij het recht van welk land aansluiting kan worden gezocht. Welk recht van toepassing is verschilt per situatie.

Reisorganisator pakketreizen
In het geval van pakketreizen geboekt via een reisorganisator kan ook sprake zijn van schadevergoeding naar Nederlands recht. Een pakketreis is een combinatie van vervoer, accommodatie en eventueel excursies.

De reisorganisator is verantwoordelijk voor het naar verwachting verlopen van de reis. Gebeurt dit niet, dan is de reisorganisator aansprakelijk voor de schade.

Let hierbij wel op dat het alleen gaat om diensten die bij de reis zijn inbegrepen. Als u letsel oploopt door een gebrek of fout van het hotel dat u via uw reisorganisatie geboekt heeft, dan moet de reisorganisatie deze schade vergoeden. Loopt u letselschade op tijdens een excursie en zat deze niet inbegrepen in uw reis? Dan is de reisorganisatie niet aansprakelijk.

Wat kunt u zelf doen?
Het is verstandig om voordat u op reis gaat een passende verzekering af te sluiten.

Bent u volgens de hoofdregel aangewezen op buitenlands recht, dan kan een reisverzekering een manier zijn om uw schade (makkelijker) te verhalen.

Ook een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) kan helpend zijn. De verzekering dekt de schade van de bestuurder van een voertuig en de passagiers als gevolg van een ongeval. Een verschil met de ongevallen inzittenden verzekering (OIV) is dat de SVI uw werkelijke schade vergoedt.

Tot slot is het verstandig uw zorgverzekering af te stemmen op de hulp die u nodig kunt hebben in het buitenland.

Indien u slachtoffer bent geworden van een ongeval in het buitenland, probeer dan zoveel mogelijk gegevens en getuigen te verzamelen en foto’s te maken. Schakel de lokale autoriteiten en meld het ongeval bij uw verzekeraar(s).

Vragen of advies?
Indien u vragen heeft over uw letselschade of hulp nodig heeft bij het vaststellen van aansprakelijkheid of begroten en verhalen van uw letselschade, neemt u dan gerust contact op met onze letselschade advocaat.

Ons kantoor heeft veel ervaring in het afhandelen van letselschades en kan namens u uw schade claimen bij de wederpartij of verzekeraar. Wanneer dat nodig is werken wij samen met collega advocaten in het buitenland.