Een ongeval met letselschade? Wij geven 5 tips aan slachtoffers

Veel mensen denken na een ongeval niet direct aan het verzamelen van bewijs of aanleggen van een dossier, toch is dat verstandig om te doen. Wij worden na een ongeval vaak gebeld met vragen. In deze blog geven wij een 5 tips zodat u weet wat u het beste kunt doen.

1. Bezoek een arts

Bent u als slachtoffer betrokken geraakt bij een ongeval en ervaart u klachten? Dan is het van belang dat u zo snel mogelijk maar in ieder geval binnen 24 uur een arts bezoekt. Als deze klachten aanhouden, is het verstandig terug te gaan naar de arts. Deze kan u doorverwijzen naar de juiste specialist. Een zorgvuldig opgebouwd medisch dossier is essentieel in uw letselschadezaak.

2. Zorg voor een onderbouwd dossier

Zorg dat uw dossier op orde is en lever zo veel mogelijk proactief informatie aan. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf uw medische informatie downloaden in uw digitale zorgomgeving van uw huisarts en/of ziekenhuis.

Heeft u als gevolg van het ongeval medische kosten moeten maken waarvoor uw eigen risico is aangesproken? Download dan het zorgkostenoverzicht bij uw zorgverzekeraar en lever deze aan.

Loopt u door het ongeval inkomsten mis omdat u bijvoorbeeld opdrachten heeft moeten afzeggen, minder uren kunt werken of geen overuren meer maakt? Of bent u als gevolg van het ongeluk arbeidsongeschikt geraakt? Zorg dat u bewijs aanlevert; een verklaring van uw werkgever, salarisstroken en jaaropgaven van voor en na het ongeval kunnen bijvoorbeeld helpen bij het berekenen van uw verlies arbeidsvermogen.

3. Houd alle kosten goed bij

Houd alle kosten die u na het ongeval maakt goed bij. Maakt u reiskosten voor bijvoorbeeld afspraken in het ziekenhuis, afspraken bij therapeuten of bezoeken aan uw advocaat? Noteer de data en de gereden kilometers. U kunt aanspraak maken op een vergoeding van uw reiskosten.

Maakt u medische kosten voor bijvoorbeeld fysiotherapie die u zelf moet betalen of moet u bijvoorbeeld iets aanschaffen ten behoeve van uw herstel? Bewaar alle facturen en bonnetjes dan goed, zodat uw advocaat deze kan verwerken in de letselschadeberekening.

4. Geef openheid van zaken

Geef openheid van zaken aan uw advocaat. Bent u in het verleden ziek geweest of bijvoorbeeld eerder bij de huisarts geweest wegens (vergelijkbare) klachten? Verzwijg dit dan niet. Doet u dit wel en deze informatie komt later toch boven water, kan dit nadelig uitpakken voor uw letselschadezaak.

5. Laat u bijstaan door een gespecialiseerd letselschadeadvocaat van LSA en/of ASP

Probeer het niet zelf op te lossen, maar schakel een ervaren letselschadeadvocaat in. Die weet waarop u recht heeft en welke letselschade u kunt claimen.

Mr. Maya Spetter is lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten (www.lsa.nl). Voor LSA-letselschade advocaten gelden de hoogst denkbare kwaliteitseisen. Dat geeft u het vertrouwen dat u in goede handen bent. Daarnaast is zij lid van ASP, de vereniging van advocaten voor slachtoffers met letselschade (www.asp-advocaten.nl). Wij werken onafhankelijk en niet voor verzekeraars. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.